Nedelja Svetog Vasilija Ostroškog – prvo odeljenje

10-14.05.2021.

Ponedeljak 10.05.

Povodom obeležavanja nedelje Svetog Vasilija Ostroškog, na našem odeljenju, u skladu sa željama korisnika, planirane su razne aktivnosti. Aktivnosti su osmišljene tako da podstiču korisnike na međusobno druženje, da podstiču sportski duh i kreativne potencijale.

U ponedeljak 10.05. bilo je organizovano takmičenje u društvenim igrama. Korisnici su želeli da to bude takmičenje u kartanju (igra “tablić”) i takmičenje u igri “između dve vatre”, koja mnoge korisnike podseća na detinjstvo. U popodnevnim časovima, u prijatnom ambijentu našeg dvorišta, korisnici su se takmičili u muzičkom kvizu. Naš korisnik Igor Nikolić je svirao na svojoj klavijaturi vesele melodije, a ostali korisnici su pogađali o kojim se melodijama radi. Sve to je dovelo do vesele atmosfere i dobrog raspoloženja. Pobednici u današnjim takmičenjima su nagrađeni simboličnim nagradama, a što je najvažnije svi su uživali u druženju i sa nestrpljenjem očekuju sledeće aktivnosti.

Utorak 11.05.

Povodom obeležavanja dana Svetog Vasilija, a u okviru radne terapije i po želji korisnika, održan je poligon spretnosti. Za takmičenje je bio zainteresovan veliki broj korisnika, a brojna je bila i publika, koja je glasno bodrila takmičare. Poligon je sve orazonodio, ali je i podstakao na razvoj manuelnih i drugih veština, kao i na takmičarski duh. Najuspešniji su nagrađeni skromnim nagradama.

od1_d02_01

Sreda 12.05.

Proslavu dana Svetog Vasilija, 12.05. , započeli smo prezentacijom Žitija Svetog Vasilija Ostroškog. Veliki broj kornika je bio zainteresovan da prisustvuje i aktivno uzme učešće u razgovoru o ovoj temi. Iako se  o životu ovog svetitelja već puno zna, nikad nije na odmet podsetiti se njegovih isceliteljskih i čudotvornih moći. Njegovo ime izaziva veliko poštovanje među svim ljudima i zahvaljujući molitvama upućenim njemu, čuda se dešavaju!

…“Izumitelj si bio zavađene braće, izmiri i sad sve zavađene, zbratimi razbraćene, oveseli tužne, ukroti samovoljne, isceli bolne, čuj i usliši čeda tvoja duhovna u Hristu Isusu Gospodu našem. Amin!“

Pre svečanog ručka korisnici su čitali „Oče naš“ i pomolili se Svetom Vasiliju za zdravlje. Uz ručak je bio poslužen slavski kolač i koljivo.

Četvrtak 13.05.

Nakon svečanog ručka, u popodnevnim časovima, proslava dana Sv. Vasilija je nastavljena u veselom ritmu,takmičenje plesnih parova. Plesni podijum je bio mali da primi sve zainteresovane za ovo takmičenje. Bile su zastupljene razne melodije, kao i brži i sporiji ritmovi, za svačiji ukus po nešto.