Smeštaj

Život u Domu „Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac“ Novi Bečej je organizovan na tri lokacije, odnosno odeljenja koja su na međusobnoj razdaljini od oko 500 m i smeštajnim kapacitetom od 425 korisnika.  Osnovni razlog za smeštaj je duševno oboljenje i nedostatak adekvatnog porodičnog staranja. U domu je prisutna polna disproporcija, na smeštaju imamo više korisnica u odnosu na osobe muškog pola.

U okviru prvog odeljenja nalazi se centralna kuhinja u kojoj se pripremaju obroci za ostala odeljenja doma, narodnu kuhinju, osnovnu školu i za građanstvo. Svako odeljenje ima svoju trepezariju, lepo uređen dnevni boravak gde korisnici mogu da čitaju i gledaju televiziju, radionice sa radnom terapijom i vešerajem. U sklopu prvog odeljenja nalazi se centralni magacin,  fizikalna terapija, stolarska radionica, grnčarska i krojačka radionica, a na drugom lutkarska i tkačka radionica.

Na sva tri odeljenja sobe su većinom dvo i četvorokrevetne, ali imamo i jednokrevetne sobe. Zajedničke prostorije i sobe doma su ulepšane radovima slikara „Likovne kolonije“, koji tradicionalno svake godine poklanjaju svoje radove domu u cilju solidarnosti.

Svako odeljenje ima lepo uređen i ograđen dvorišni prostor sa zelenilom i cvećem. Pored prvog odeljenja nalazi se upravna zgrada doma, a prostorije Kluba za dnevni boravak penzionera su u sklopu trećeg odeljenja.

Pogledajte još: