Nedelja Svetog Vasilija Ostroškog – drugo odeljenje

Prvi dan: Poligon

Sunčan dan na odeljenju dva je bio idealan za održavanje poligona ,,Od rođenja do Ostroga“. Poligon je zamišljen tako da ekipe koje su se takmičile prate strelice ispod kojih su bila postavljena pitanja. Tačan odgovor je omogućavao nastavak kretanja po dvorištu do sledeće strelice i novog pitanja. Pitanja su bila tematska – o životu Sv. Vasilija Ostroškog – Čudotvorca, što je i tema nedelje koja je pred nama. Cilj je bio stići do ,,manastira Ostrog“. Takmičari su pokazali brilijantno znanje koje su stekli na edukativnim  sekcijama istorije, veronauke, geografije kojima redovno prisustvuju i redovno prate.

Drugi dan: Kreativni mozaik

Drugog dana nastavili smo u duhu našeg Sveca. Ovaj dan je bio pun kreativnog stvaralaštva naših stanara. Pomoću pirinča, lepka i boja stvarani su mozaici sa likom našeg Svetitelja i simbolima Slave. U toku kreativne radionice članovi sekcije veronauke su pevali pesmu o Svetom Vasiliju, to je ujedno bila generalna proba za sutrašnji dan, koje je doprinelo dobroj atmosferi.

Dan Slave

Dan Slave je obeležen svečano na sva tri odeljenja. Tako i na drugom odeljenju pripremili smo prigodan program posvećen našem Svetitelju. Pored ikone, uz upaljenu slavsku sveću, kolač i koljivo, stanari doma i uposleni pročitali su molitvu Svetom Vasiliju Ostroškom i otpevali pesmu ,,Vasilije Sveti ponose monaha“. Učesnici programa su pročitali tekstove koji govore o čudima kojima je pomagao Sveti Vasilije. Pred ručak podeljeno je koljivo i kolač, očitan Očenaš i čestitana Slava.

Četvrti dan: Slagalica

Na drugom odeljenju održan je kviz ,,Slagalica“. Kviz se sastojao od četiri igre i to: slagarica, spojnice, puzle i asocijacije. U kvizu su se takmičile dve ekipe Čudotvorke i Vasilice. Pobedu u kvizu osvojila je ekipa Čudotvorke sa minimalnom razlikom u broju poena. Sve igre su bile u duhu praznovanja Svetitelja ustanove.

Peti dan: Slatki dan

Kao i svake dobre domaćice i mi smo spremili slatki program za našu Slavu. U novoopremljenoj kuhinji spremali smo keks kuglice i bakin kolač. Na naše veliko zadovoljstvo odazvao se veliki broj ,,domaćica“ koje su želele da učestvuju u ovoj aktivnosti. Pripremili smo kolače koji su bili podeljeni svim stanarima uz ručak. Ovom aktivnošću smo završili nedelju posvećenu Sv. Vasiliju Ostroškom – Čudotvorcu.