Međunarodni dan starijih osoba

Međunarodni dan starijih osoba se u svetu i kod nas obeležava 1. oktobra, u skladu sa Rezolucijom 45/106 koju je proglasila Generalna skupština Ujedinjenih nacija 14. decembra 1990. godine, sa ciljem da se naglasi važnost prilagođavanja životnog okruženja potrebama i sposobnostima stanovnika trećeg doba.

Starenje stanovništva je glavni globalni trend koji preoblikuje društva širom sveta. Očekivani životni vek pri rođenju sada premašuje 75 godina u polovini zemalja sveta, za 25 godina duže nego 1950. godine.

Predviđa se da će do 2030. godine starije osobe nadmašiti broj mladih na globalnom nivou, a ovo povećanje je najbrže u zemljama u razvoju.

Ova demografska promena je značajno transformisala koncept brige, obuhvatajući širok spektar potreba za različitim uslugama prilagođenim stanovništvu trećeg životnog doba.

Polazeći od prava svakog pojedinca da živi u zajednici, naš zadatak kao pružaoca usluga je da radimo zajedno sa ostalim akterima (opštinom, Centrom za socijalni rad, Domom zdravlja) i damo svoj doprinos, da bi se ovo pravo ostvarilo.

Usluge: Pomoći i nega u kući, Hrana na točkovima, Klub za dnevni boravak penzionera su na raspolaganju našim sugrađanima.

Naš rad se odvija kontinuirano, a na današnji dan želimo da podsetimo sve, koji u svom najbližem okruženju imaju staru osobu, da mali znak pažnje, osmeh, sitna ljubaznost, može svaki dan učiniti boljim; svima nama.

Pogledajte još: