DAN USTANOVE U STANOVANJU UZ PODRŠKU

U Stanovanju uz podršku, slavimo dan velikog čoveka i Svetitelja po kojem naš Dom ponosno nosi ime, a to je Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac. U njegovu čast, korisnici su zajedno sa svojom asistentkinjom, organizovali priredbu. Jedan od korisnika kao voditelj programa najavljivao je ostale koji su čitali Žitije Svetog Vasilija (od njegovog detinjstva, zamonašenja, njegove smrti i nakon smrti). Čuli smo mnogobrojna čuda, isceljenja, kao i priče kojima obiluju legende i fantastični motivi. Još za života narod ga je smatrao Svetim, mnogi su osetili čudesnu moć njegove molitve. Na grobu se dešavaju mnogobrojna čuda, koja ni do danas u Ostrogu ne prestaju. Poklonici i danas dolaze u velikom broju iz svih naših krajeva, bez obzira na veroispovest i nacionalnu pripadnost.

 Na kreativnim radionicama korisnici su sa asistentkinjom pravili manastir Ostrog od kartona kao sliku i naslikali manastir Ostrog, kao i Ikonu Svetog Vasilija Ostroškog, kojim su ukrasili ambijent.

Sveti Vasilije Ostroški, Dan kada se dešavaju najveća čuda.

MOLITVA SVETOM VASILIJU OSTROŠKOM

Sveti Vasilije, veliki ugodniče Božiji, pomozi svima pa i meni.

Veliki branitelju vere Pravoslavne, odbrani i nas koji tvoju Svetu veru držimo, i s nadom tebi pristupamo.

Veliki arhijereju Božiji, pomoli se Bogu Svedržitelju za sve ljude tvoje, pa na posletku i za mene nedostojnog i poslednjeg. Tvrdoški viteže i Ostroški podvižniče, spasavaj nas od beda vidljivih i nevidljivih.

Zapalila te je Srpska zemlja kao večnu sveću pred prestolom Boga Živoga, pa nam sada osvetli puteve i razagnaj tugu.

Molitvama i suzama zagrevao si hladnu pešteru Ostrošku, pa zagrej sada Božijim duhom i srca naša, da se spasemo i proslavimo Boga svevišnjega i tebe Sveca Božijega.

Sa svih strana sveta priticali su ćivotu tvome bolni i nevoljni, i ti si im pomagao: demone odgonio, veze đavolje raskidao, i zdravlje duševno i telesno ljudima darivao. Tako i sada pomozi, krštenim i nekrštenim, kao i uvek, svima pa i meni.

Izmiritelj si bio zavađene braće, izmiri i sada sve zavađene, zbratimi razbraćene, oveseli tužne, ukroti samovoljne, isceli bolne.

Sveti Vasilije Čudotvorče i Oče naš duhovni, čuj i usliši čeda tvoja duhovna u Hristu Isusu Gospodu našem.

 Amin.

Pogledajte još: