Etno trpeza- «Kuma donela – kuma pojela»

Nakon tri godine organizovali smo druženje sa drugim ustanovama. Našem pozivu su se odaazvale ustanove iz Starog Leca, Čuruga, Zrenjanina, Mola i Velikog Popovca.

Druženje smo nazvali «Kuma donela- kuma pojela». Mi, domaćini, dočekali smo goste  sa pripremljenom trpezom. a naši gosti su predstavljali «kume» koje su donele razne slatke i slane đakonije. Degustiralo se sa svakog stola.

Ovo druženje začinili smo priredbom korisnika i radnika. Tema priredbe je bio Banat i banatska trpeza.

Kada su «kume» počela da se pakuju uručili smo im zahvalnice i prigodne poklone drugarima iz drugih ustanova.

Bio je ovo dan u kojem su uživala sva čula.

Nedeljni ručak

Nedeljni je ručak gozba u mom selu sred  Banata,
a priprema ovog ručka
krajnje ozbiljno se shvata.

K’o za svaki drugi pos’o plan se pravi do tančina,
gibanica, supa, rinflajš, sarme, štrudle, finog vina…

U subatu gazdarica avlijom se s’petlom trka,
jer najslađa bude supa od živine što čeprka.

Uredi ga ko sa slike, ko dukat se deb’o žuti,
u bunarsku vodu bućne da se supa nezamuti.

U nedelju zorom ranom,
peć paorsku lala pali,
jer iz pećke sarmu svako po četiri dana fali.

U veliki lonac Sosa, onog petla pusti celog,
onda hitro mesi testo,
al’ od friškog brašna belog.

Testo stavi na kraj peći da narasti na toploti,
pa promeni vodu petlu
da se s’supom ne sramoti.

Onda čisti lukac crni, šangarepu, zelen belu,
da miriši supa naša ne po šoru neg’ po selu.

Svo povrće odma stavi u supu na vatru blagu,
jerbo jaka vatra supi ume da izvuče snagu.

Pa polako loži vatru supa se lagano kuva,
uzidan u čerpič šporet jednaku toplotu čuva.

Dok naplju Lala čisti sneg što već pod nogom škripi 
a testo za gibanicu iz vanglice lepo kipi.

Tu odvoji četir obge Sosa žena sa manirom,
jedna s’makom, s’ orasima, s’ višnjama i s’mladim sirom.

Ta sa sirom ta je je štogođ  i skorupom pa još slana,
razbole se skroz u rerni,
soft joj curi sas sviju strana.

Mak zapari s’ vrućim mlekom i šećera stavi dosta,
tri parčeta gibanice uspavaće svakog gosta.

A mi Lale s’makom štrudle jedemo od mali’ nogu,
zato smo i dobroćudni, povučeni, fala bogu.

Hitro mota Sosa rude pa u rernu da se peku,
a u jaja i u prezle umotane šnicle čeku.

Dok šnicle ne porumene, dok u masti svaka cvrči,
Sosa sarme lonac nosi žuri samo što ne trči.

Pa zatvori Lala pećku 
al ta sarma ima mana,
tu kod treće nemoz’ stati jer se kuva sa svi strana.

Ocedila Sosa supu, na talove petla seče,
žuri ručak da završi a znoj s čela samo teče.

Dva su sosa u šeprici s višnjama i paradajzom,
ponosna i hvali se svima svojim punim špajzom.

Knedle su u supi s grizom, džigericom i još nešto,
što kad pitaš šta je, ona izbegava reći vešto.

Čanak beo, supa vruća, zamiriši cela kuća,
krecavi rezanci supe,
skupljaju se sve u grupe.

A đinđuve caklidu se i plivadu  odozgore, 
kad gledaš iz aviona, ostrvaca puno more.

Baren krompir, i pilavi,
pohovan patlidžan plavi.

slane vratne s renom ljutim,
faširane s senfom žutim.

i tikvice i rotkvice,
i sa sirom gibanice,
i sarmice i kiflice .

Istinu vam ljudi kažem, a ko misli da vas lažem,
neka dođe pa nek vidi,
mozda mu se štogođ svidi,
jer svakom su ko za brata otvorena šiiiirom vrata!

Pogledajte još: