Redakcija TV Novi Bečej | 24. novembar. 2017. | 16:14 | Društvo
Za bundevu se ne kaže džabe da je kraljica jeseni. Ova nepravedno zaboravljena, a izuzetna namirnica nekada se u ishrani koristila mnogo više, čemu svedoče mnogobrojni recepti iz starih kuvara. Da bundevu vrate i daju joj zasluženo mesto u današnjoj ishrani, pobrinuli su se u Klubu za dnevni boravak penzionera koji radi u sklopu Doma za odrasla lica „Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac“ u Novom Bečeju kada su organizovali svojevrsno takmičenje u spravljanju poslastica od bundeve za svoje korisnike.
„Bundeva je lekovita biljka, odnosno lekoviti plod koji je kod nas malo zastupljen u ishrani, ali obzirom na to da su naše starije domaćice uvek znale da naprave neke poslastice od nje, znam to i po svojoj baki, došli smo na ideju da organizujemo jedno ovakvo takmičenje. Interesantno je da je bilo dvanaest prijavljenih takmičara, tako da je žiri imao pune ruke posla da proba svih dvanaest jela, a odlučivale su nijanse. Dakle, svi su ispoštovali pravilo da je moralo da bude više od pedeset posto bundeve prisutne u jelima, ali što se tiče ukusa, nijanse su odlučivale, pa su se prva tri mesta razlikovala za samo dva, tri boda od ostalih. Zadovoljni smo i uglavnom ćemo praviti neke slične manifestacije, na ovu temu, ali u svakom slučaju je interesantno“, rekla je Lidija Bojović, referent otvorene zaštite u Klubu za dnevni boravak penzionera.
Najbolju poslasticu prema mišljenju žirija napravila je Ilona Ereš, druga je bila Slavica Mesaroški, dok se na trećem mestu našao jedan takmičar, a u pitanju je Dragan Šević, koji je simpatije pobrao svojom tradicionalnom pripremom pečene bundeve .
Ilona Ereš: „Utisci su mi lepi, a pošto ne volim mnogo tradicionalna jela, već volim da gledam novine i da sitražujem, napravila sam desert od bundeve u čaši, koji sam malo oplemenila jer sam stavila malo oraha, malo šlaga i plazma keksa, kako to ne bi bilo ono klasično bundeva izrazito, nego da bude i nekih novih ukusa. Svima se svidelo, možda zbog toga što nije ono uobičajeno i naviknuto, već nešto novo.“
Dragan Šević: „Utisci su izvanredni, fantastični, oduševljen sam, osvojio sam treću nagradu. Pripremao sam bundevu na domaći način, kao što su naši stari radili, ispekao u peći, malo sam dekorisao sa ružom. Bez lažne skromnosti očekivao sam nagradu, samo zato što sam se bazirao na to da bundeva bude onakva kako je nekad bilo kad su naši stari to radili.“
Bundeva pripada grupi plodovitog povrća sa jako malom energetskom vrednošću i visokim sadržajem vode, a poseduje i veliku količinu mineralnih materija. Značajno je i prisustvo pektina u bundevi koji utiče na snižavanje holesterola u krvi, a sprečava i apsorpciju šećera u krvi i time smanjuje količinu potrebnog insulina, što je veoma značajno u ishrani ljudi obolelih od dijabetesa. Zbog niske energetske vrednosti bundeva je pogodna za dijetalnu ishranu, a zbog viskog sadržaja celuloze odlična je i za regulisanje probave. Takođe, bundeva je dobar diuretik, pa ju je poželjno koristiti kod upale mokraćnih kanala i gihta, odnosno reumatskih tegoba. Korist bundeve je višestruka, a primenu su našle i semenke bundeve iz kojih se dobija i ulje koje ima izuzetnu hranljivu vrednost.