Međunarodna saradnja

Saradnja tri ustanove, Doma „Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac“ iz Novog Bečeja, Socijalno gerijatrijskog centra iz Banja Luke i Doma starih „Grabovac “ iz Risna, počela je pre desetak godina. Kroz posete i razmene iskustva, saradnja se produbljivala. Uspostavljena je i razmena radnika koji su po dve nedelje boravili i radili u drugoj ustanovi.

Sporazum o poslovnoj saradnji potpisan je 2008. godine i još više učvrstio dobre odnose. Ova kvalitetna saradnja iznedrila je ideju da se svake godine u drugoj Republici održi regionalna konferencija sa temama vezanim za rad ustanova socijalne zaštite, poboljšanja kvaliteta života korisnika i rad zaposlenih u socijalnoj zaštiti. Ovoj grupi srodnih ustanova, potpisivanjem memoranduma o saradnji pridružio se 2013. godine Dom “ Danice Vogrinec“ iz Maribora.

2019Saradnja01

Godine 2011., na inicijativu Doma iz Novog Bečeja i Doma iz Banja Luke, pokrenuta je saradnja „profesionalaca“ koji se bave pružanjem usluga institucionalnog zbrinjavanja odraslih i starih lica.  Potpisan je sporazum o saradnji ustanova „Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac“ iz Novog Bečeja, JUSZ Socijalno gerijatrijskog centra iz Banja Luke, JU Doma starih „Grabovac“ iz Risna, „Naš dom“ iz Travnika i Doma starejših občanov Krško, čime su, kroz uzajamne posete i razmene iskustava, nastavljeni i produbljeni međusobni kontakti i dobri odnosi. To je bio početak realizacije ideje o regionalnoj saradnji domova. Krajem 2013. godine pridružio se i Dom „Danica Vogrinec“ iz Maribora, a potpisan je i nov Memorandum o dugoročnoj međusobnoj saradnji.

Sve ugovorne strane su se saglasile da dugoročno sarađuju na projektima i aktivnostima, razmeni iskustava koji će unaprediti i poboljšati uslove rada i života korisnika u ustanovama za zbrinjavanje. Tada je iznedrena i ideja da se svake godine u drugoj Republici održi regionalna konferencija sa temama vezanim za rad ustanova socijalne zaštite, poboljšanja kvaliteta života korisnika i rad zaposlenih u socijalnoj zaštiti.

2019Saradnja02

Zahvaljujući tome, 2013. godine, organizovana je prva regionalna konferencija sa temom „Starenje i starost – kvalitet života“. Održana je u Risnu, pod pokroviteljstvom tamošnjeg resornog ministarstva, Evropske unije i Razvojniog programa Ujedinjenih nacija (UNDP). Teme konferencije su bile: starost i starenje, kvalitet života korisnika u domovima, radna terapija i razvoj vaninstitucionalne zaštite. Tada je promovisam zvanični naziv konferencije – „Za zeru više, koji je i simbolički označio u kom pravcu će ta saradnja ići u budućnosti. Napraviti bar mali pomak ili „zeru više“ na unapređenju kvaliteta života korisnika.

2019Saradnja03

Domaćin druge regionalne konferencije, 2014. godine, sa temom „Kvalitet života u domovima za odrasle i stare“, bio je Socijalno-gerijatrijski centar iz Banja Luke. Održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

2019Saradnja04

Treća regionalna konferencija odvijala se 2015. godine u Novom Bečeju. Tema je bila „Sagorevanje na poslu“. Konferenciju su otvorili resorni ministar i pokrajinski sekretar, kao pokrovitelji. Prisustvovalo je preko sto pedeset učesnika. Uz predstavnike dvadesetak naših socijalnih ustanova, domova potpisnika Sporazuma, tu su bili i gosti iz Sarajeva, Bijelog Polja i Osijeka. Tada su prvi put pokrenute i Sportske igre – „igre bez granica“, šaljivog i opuštajućeg karaktera, kao prevencija sindromu sagorevanja zaposlenih. Od ove konferencije, pored prvog tematskog dana, sportske igre su redovni deo konferencije, a u njima učestvuje od 15 do 20 zaposlenih po ustanovi.

2019Saradnja05

U 2016. godini, u Mariboru od 6. do 10. septembra, održana je četvrta regionalna konferencija „Za zeru više“, sa temom „Prepoznavanje potreba starijih i zavisnih, održivost i finansiranje sistema“. Konferenciju je podržalo resorno ministarstvo.

2019Saradnja06

Risan u Crnoj Gori, juna 2017. godine, bio je domaćin pete regionalne konferencije„ZA ZERU VIŠE“, pod pokroviteljstvom resornog ministarstva Republike Crne Gore. Tema je bila „Kvalitet života osoba sa smetnjama na polju mentalnog zdravlja u domovima za stare“ .

2019Saradnja07

Za sada poslednja, šesta regionalna konferencija „Za zeru više“, održana je u Banja Luci. Njena tema je „Kvalitet usluga i kompetencije zaposlenih u Domovima za stare osobe“. Pored redovnih, na konferenciji su učestvovali i pridruženi članovi Doma starih iz Bijelog Polja i Kantonalna javna ustanova „Dom za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba“ iz Sarajeva. Zaključeno je da sledeći sastanak, (sedma konferencija), ponovo bude u Novom Bečeju2019. godine. Uspostavljena je i saradnja sa sličnim domom za duševno obolela lica u Osijeku. Pomenuti dom se nalazi u fazi deinstitucionalizacije, tj. transformacije, što je i naš zadatak u budućnosti. Stoga će njihova iskustva poslužiti istom procesu, koji predstavlja jedan od najvažnijih zadataka Doma „Sveti Vasilije Ostroški – Čudotvorac“.

2019Saradnja09